Iedereen faalangst de baas

Er wordt tegenwoordig veel van onze tieners gevraagd. Ze hebben vaak last van stres en de druk om te presteren is hoog. Iedere…

Posted

11 januari 2019

Auteur

Jolein van den Broek

Categorie

Reacties

0

Iedereen faalangst de baas

Er wordt tegenwoordig veel van onze tieners gevraagd. Ze hebben vaak last van stres en de druk om te presteren is hoog. Iedere tiener twijfelt daardoor wel eens aan zichzelf, dat is normaal. Het is een ander verhaal als die twijfels omslaan in faalangst. Faalangst kan verlammend werken en grote gevolgen hebben in het leven van je kind. Herken jij de signalen? En hoe kan jij als ouder je tiener hierbij helpen? Lees verder en wees faalangst de baas.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om tekort te schieten of om niet aan de verwachtingen te voldoen. Deze angst treedt alleen op in specifieke situaties. Bijvoorbeeld wanneer je kind moet presteren tijdens het sporten, op school of in sociale situaties. De angst die je kind hierbij voelt is buiten proportie in verhouding met de taak die het moet doen.

Positieve en negatieve faalangst

Faalangst kan zowel een positieve als negatieve uitwerking hebben. Bij positieve faalangst vormt de stres een extra prikkel die het kind helpt om beter te functioneren. Bij negatieve faalangst zijn er zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen die het kind belemmeren. Je kind kan onder andere last hebben van trillende handen, slapeloosheid, hyperventilatie en heel druk of juist heel rustig gedrag. Ook kan je kind vaak negatieve opmerkingen over zichzelf maken zoals ‘dat kan ik niet’ of ‘ik ben daar toch heel slecht in’.

Hoe kan je als ouder helpen?

Het bespreken van faalangst is erg belangrijk. Vaak schamen kinderen zich en durven ze er niet over te praten. Creëer een veilige situaties waarin je samen met je kind aan vertrouwen kan werken. Denk ook na of jij als ouder zelf bepaalde verwachtingen voor je kind hebt die je misschien moet bijstellen.
Ga er niet in mee als je kind bepaalde situaties probeert te ontlopen. Geef dan aan dat het oké is om fouten te maken. Begeleidt je kind in deze situaties door de angsten te bespreken en biedt de steun die het nodig heeft. Je kind zal zo leren omgaan met spanning en zal gaan groeien in zelfvertrouwen als het de angst gaat overwinnen.

Heeft jouw kind angst om te falen? Bijles of huiswerkbegeleiding helpt jouw kind om meer vertrouwen te winnen. Vind begeleiding die bij je kind past op breinbrekers.nl.

Meer weten over Breinbrekers?

Voor meer informatie over wat Breinbrekers voor jou kan betekenen klik hier.

Klik op deze link om jouw kind direct aan te melden

TAGS: 

Plaats een reactie

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.