Goede complimenten geven!

‘Knap gedaan, lieverd!’ We geven onze kinderen vaak complimenten.  Op deze manier laat je als ouder merken dat je kind wat goed…

Posted

01 februari 2019

Auteur

Jolein van den Broek

Categorie

Reacties

0

Goede complimenten geven!

‘Knap gedaan, lieverd!’ We geven onze kinderen vaak complimenten.  Op deze manier laat je als ouder merken dat je kind wat goed doet. Daarnaast vormt je kind een positief zelfbeeld. In het onderwijs bevorderen complimenten de motivatie om te leren. Er zijn echter ook negatieve kanten aan het geven van teveel of ‘verkeerde’ complimenten. Weet jij hoe je jouw kind op de juiste manier een compliment moet geven?

Duidelijk en snel

Wees als ouder specifiek in de complimenten die je geeft aan je kind. Je kind weet niet altijd wat je bedoelt als je ‘goed zo’ of ‘prima gedaan’ zegt. Benoem en complimenteer concreet het gedrag van je kind dat je goed vond. Daarnaast werken complimenten het beste als je ze direct na het goede gedrag geeft. Je kind krijgt zo gelijk positieve feedback op zijn/haar handelen. Dit stimuleert het kind om hetzelfde gedrag in de toekomst ook te vertonen.

Proces- en productgericht complimenteren

Er zijn verschillende manieren van complimenten geven. Zo heb je procesgerichte en productgerichte complimenten. Bij procesgerichte complimenten gaat het niet om het resultaat, maar om de moeite die het kind ergens voor doet. Bijvoorbeeld: Wat fijn dat je zo hard hebt geoefend voor pianoles. Door dit soort complimenten zal het zelfvertrouwen van je kind vergroten. Bij productgerichte complimenten leg je de nadruk op het resultaat. Bijvoorbeeld: Wat goed dat je een 8 voor je toets hebt gehaald. Met deze complimenten geef je je kind op het moment zelf een goed gevoel, omdat jij als ouder blij met hen bent.

Balans in je complimenten

Als ouder kan je ook teveel complimenten geven aan je kind. Als een kind bij alles wat het doet wordt gecomplimenteerd, verliezen de complimenten hun waarde. Door al deze overdreven complimenten wordt het kind op een soort voetstuk gezet. Hierdoor kan er (faal)angst ontstaan bij je kind, omdat je kind het idee heeft dat het aan jouw verwachtingen moet voldoen. Het is daarom belangrijk dat de complimenten oprecht en eerlijk zijn. Probeer als ouder de juiste balans te vinden in het geven van complimenten. Dit is voor het welzijn van je kind het beste.

Meer weten over Breinbrekers?

Voor meer informatie over wat Breinbrekers voor jou kan betekenen klik hier.

Klik op deze link om jouw kind direct aan te melden

TAGS: 

Plaats een reactie

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.