Leer je exacte vak begrijpen

Het leren van exacte vakken gaat vaak net wat anders dan bijvoorbeeld het leren van een taal. Bij een taal is het mogelijk om losse onderdelen…

Posted

24 april 2019

Auteur

Jolein van den Broek

Categorie

Reacties

0

Leer je exacte vak begrijpen

Het leren van exacte vakken gaat vaak net wat anders dan bijvoorbeeld het leren van een taal. Bij een taal is het mogelijk om losse onderdelen te leren, zoals de grammatica of de woordjes. Met exacte vakken, zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde is dit niet mogelijk, theorie en praktijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij deze vakken gaat het om exacte, meetbare berekeningen.

Leren door herhalen

Exacte vakken zijn doen-vakken. Je leert ze door te doen. Een gedeelte van deze vakken, ongeveer 30%, bestaat uit theorie. De andere 70% is het toepassen van deze theorie door het maken van de opdrachten. Zonder de theorie wordt het maken van de opdrachten lastig. Door de stof vaak te herhalen krijg je steeds meer inzicht in de theorie. Hoe vaker je opdrachten maakt, hoe sneller jouw kind de stof begrijpt. Oefenen, oefenen, oefenen dus!

Tips voor de toets

Bij exacte vakken is het erg belangrijk om altijd je berekeningen uit te schrijven. Alle tussenstappen moeten zichtbaar zijn, zodat het duidelijk is hoe je aan je antwoord bent gekomen. Bij wiskunde is de leraar vaak meer geïnteresseerd in de weg naar het antwoord toe dan in het antwoord zelf. Ook al is het antwoord fout, je kan altijd nog punten krijgen voor het gedeeltelijk goed uitwerken van de som. De leraar kan zo ook gelijk zien waar jouw puber de fout ingaat en waar je dus uitleg bij nodig hebt.

Online oefenen

Omdat oefenen en herhalen zo belangrijk is bij exacte vakken hebben we wat oefenmateriaal op een rijtje gezet. Oefenen per onderwerp kan op de websites  meneerwietsma.nl, mijnscheikunde.nl, wiskundetrainer.nl en math4all.nl. Oefenen voor examens kan op de websites examenoverzicht.nl en lyceo.nl. Hierop staan oefenexamens van scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Ook de antwoorden en uitwerkingen zijn op deze sites te vinden.

Uitleg via Youtube

Via Youtube valt er ook veel te leren. Enthousiaste docenten en deskundigen geven uitleg over allerlei verschillende onderwerpen. Voor natuurkunde kan je terecht bij de kanalen ‘Ralph Meulenbroek’ en ‘Boemlauw natuurkunde’ en voor scheikunde bij ‘scheikundelessen’. Een bekend YouTube kanaal met veel fimpjes over wiskunde is ‘WiskundeAcademie’. De meeste video’s zijn een paar minuten lang en geven uitleg over één specifiek onderwerp.

Meer weten over Breinbrekers?

Voor meer informatie over wat Breinbrekers voor jou kan betekenen klik hier.

Klik op deze link om jouw kind direct aan te melden

TAGS: 

Plaats een reactie

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.