Leer slimmer, niet harder

Slim leren, weet jij hoe dat moet? Urenlang woordjes stampen of eindeloos teksten doorlezen. Leren is soms geen pretje…

Posted

23 november 2018

Auteur

Jolein van den Broek

Categorie

Reacties

2

Leer slimmer, niet harder

Slim leren, weet jij hoe dat moet? Urenlang woordjes stampen of eindeloos teksten doorlezen. Leren is soms geen pretje. Maar het is wel nodig om goede cijfers te halen. Hard studeren is echt niet altijd de slimste manier van leren. Slim leren doe je door logisch na te denken en te ontdekken wat bij jou past. Leer slimmer, zodat je meer tijd hebt om dingen te doen die je écht leuk vindt!

Breng structuur aan

Slim leren begint met een slimme voorbereiding. Begin daarom niet in het wilde weg met leren maar breng structuur aan in je leerwerk. Dit doe je door op te schrijven wat je moet leren voor welk vak en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Met andere woorden, maak een planning en houd je er aan. Verdeel veel leerwerk over meerdere dagen. Zo onthoud je het ook op lange termijn.

Maak afspraken met jezelf

Spreek met jezelf af hoe lang je gaat leren. Nadat je ongeveer 45 minuten tot een uur hebt geleerd is het tijd voor een korte pauze van 10 a 15 minuten. Ga in die pauzes geen tv kijken of een game spelen, want dit vraagt veel energie en is ook erg afleidend. Het is moeilijk om daarna weer te focussen op je leerwerk. In de pauzes is het goed voor je lichaam om even te bewegen. Loop bijvoorbeeld even een rondje buiten.

Leer slimmer op jouw manier

Iedereen leert op een andere  manier. Kies daarom een leerstijl die bij jou past. Vind je het lastig om informatie te onthouden? Maak flitskaarten en oefen hier een paar dagen mee. Heb je moeite met het leggen van verbanden? Maak een mind map. Leer je door herhaling? Schrijf dan je aantekeningen over of maak een samenvatting. Oefen met deze verschillende methodes en zoek uit wat het beste bij jou past.

Meer weten over Breinbrekers?

Voor meer informatie over wat Breinbrekers voor jouw kind kan betekenen klik hier.

Klik op deze link om jouw kind direct aan te melden

TAGS: 

2 gedachten over “Leer slimmer, niet harder”

Plaats een reactie

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.