Zo blijf je rustig tijdens een toets

Klamme handen, een versnelde hartslag en een droge mond. Signalen die duiden op stress. Een toets kan veel spanning opleveren…

Posted

21 december 2018

Auteur

Jolein van den Broek

Categorie

Reacties

0

Zo blijf je rustig tijdens een toets

Klamme handen, een versnelde hartslag en een droge mond. Signalen die duiden op stress. Een toets kan veel spanning opleveren. Zeker als het een belangrijke toets is. Of een toets van een moeilijk vak. Stress voor en tijdens een toets is enorm vervelend. Het kan zelfs voor paniekaanvallen en black-outs zorgen. Deze stress hoeft echter niet iedere toets te beïnvloeden. Volg deze tips, want zo blijf je rustig tijdens een toets!

Tip 1. Start de toets positief

Ga de toets rustig en positief tegemoet. Gedachten als ‘ik weet het niet’ en ‘ik haal toch weer een onvoldoende’ zorgen voor stress. Focus op de dingen die je wel weet. Je hebt de toets goed geleerd en je kent de leerstof. Nu is het tijd om dat te laten zien.

Tip 2. Blijf rustig en haal diep adem

Probeer je hartslag te kalmeren voordat je aan de toets begint. Haal bijvoorbeeld drie keer langzaam adem door je neus. Ontspan je lichaam en ga in een gemakkelijke houding zitten. Nu kan je beginnen aan de toets. Lees de vragen rustig door zodat je weet wat je kan verwachten.

Tip 3.  Maak de makkelijke vragen eerst

Meestal hoef je een toets niet in de aangegeven volgorde te maken. Door het maken van de makkelijke vragen bouw je je zelfvertrouwen op. Een groot gedeelte van de toets heb je al beantwoord, nu kan je beginnen aan de moeilijkere vragen.

Tip 4. Toch een black-out?

Weet je ineens een antwoord niet meer? Blijf rustig! Neem een korte pauze van een paar minuten totdat je gekalmeerd bent. Haal even diep adem en drink wat water. Ga daarna verder met de toets. Vaak duurt een black-out maar even en weet je het antwoord later wel weer.

Tip 5. Check je antwoorden als je klaar bent

Beantwoord altijd alle vragen. Laat nooit een vraag leeg. Zelfs bij een meerkeuzevraag (met 4 antwoordkeuzes) heb je 25% kans dat je het juiste antwoord geeft. Bij deze laatste check controleer je de antwoorden op fouten. Ook kan je eventueel nog wat informatie aan je antwoord toevoegen.

Meer weten over Breinbrekers?

Voor meer informatie over wat Breinbrekers voor jou kan betekenen klik hier.

Klik op deze link om jouw kind direct aan te melden

TAGS: 

Plaats een reactie

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.