Helpt leren? Leren helpt!

Posted

04 oktober 2023

Auteur

Jan Willem

Categorie

Reacties

Helpt leren? Leren helpt!

Helpt leren? Leren helpt!

Leren. Veel scholieren en studenten vinden het maar saai en zien het vooral als een verplichting. Als je zo tegen leren aankijkt, is het natuurlijk ook helemaal niet leuk om te moeten leren. Je gaat dan misschien wel liever werken of je vraagt je misschien af waarom toch in hemelsnaam zoveel moet leren waar je later vast niets meer mee doet. Maar leren is ontzettend belangrijk, heel je leven lang. Vandaag leggen we je precies uit waarom dat zo is.

De wereld verandert continu

Vroeger leerde je echt een specifiek vak. Een vak dat je dan voor de rest van je leven uit zou oefenen. Over het algemeen waren er veel specifieke skills nodig om dat vak uit te kunnen oefenen. Je werd bijvoorbeeld timmerman, metselaar, leraar of schoenmaker. Maar tegenwoordig ziet de wereld er heel anders uit. We zijn meer dan ooit een kenniseconomie. Dat wil zeggen dat heel onze economie gebaseerd is op kennis. Daarnaast wordt de wereld steeds digitaler en volgen technische vernieuwingen elkaar in een rap tempo op. Wat je nu leert, kan over tien jaar dus alweer helemaal achterhaald zijn! Dat is dus een reden om te blijven leren, je leven je lang. Door te leren, zorg je dat je bijblijft.

En dat is niet het enige. Tegenwoordig wordt er nogal wat van je gevraagd in het bedrijfsleven. Je moet goed om kunnen gaan met stress en werkdruk, je moet flexibel zijn en vooral heel efficiënt kunnen werken. Daarnaast vinden we het zelf ook belangrijk om flexibel te kunnen zijn, omdat we een goede balans willen tussen werk en privé. En we worden natuurlijk ook graag uitgedaagd, zodat we werk doen wat we echt leuk vinden en waar we voldoening uit kunnen halen. Door te blijven leren, zorg je ervoor dat je steeds weer opnieuw geprikkeld wordt.

Je kunt niet zonder leren

Je kunt dus eigenlijk niet meer zonder leren. Je zult altijd blijven leren, of het nu om kennis, vaardigheden of andere skills gaat. En dat is juist heel mooi, want door te leren zul je groeien als persoon en wordt het leven nooit saai. Het draait alleen om de manier waarop je leert. Want die wordt vaak wel als saai ervaren. Zonde en onnodig, want leren kan echt hartstikke leuk zijn!

Leren kan op allerlei manieren

Als leren je niet zo goed afgaat, of je je er moeilijk toe kunt zetten, vergeet dan niet dat er altijd meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Leren kan op allerlei manieren en het hoeft echt niet allemaal uit saaie boeken te komen. Als je ervoor zorgt dat je je bezighoudt met dingen die je leuk vindt en waar je interesses liggen, hoeft leren echt niet saai of vervelend te zijn. Bovendien kun je altijd hulp inschakelen om je op weg te helpen als je dat nodig hebt.

Als je eenmaal een richting hebt gekozen die goed bij jou past, zul je merken dat het vooral heel leuk is om steeds meer over een bepaald onderwerp of vakgebied te leren. Je gaat de stof je dan echt eigen maken, zodat je je tot een ware specialist zult ontpoppen. En hoe beter je ergens in bent, hoe leuker het is om er nog meer over te leren!

Wat is leren precies?

Leren is het hele proces van het aanleren van nieuwe kennis of vaardigheden. Maar leren gaat ook om het meer te weten te komen over jezelf en hoe je ergens in staat. Om te kunnen leren moet je ervoor openstaan om nieuwe informatie tot je te nemen en je eigen te maken. Als je hiervoor openstaat, kun je je inzicht in bepaalde situaties en op bepaalde vakgebieden vergroten.

Wat levert leren je op?

Door te leren, groei je dus als persoon. Je krijgt meer kennis, wordt ergens beter in of kunt jezelf beter in bepaalde situaties verplaatsen of vertegenwoordigen. Je wordt er dan ook nooit slechter van als je weer iets nieuws leert. Alle nieuwe kennis en ervaring die je opdoet kun je weer gebruiken in je verdere loopbaan of levensloop. Want leren doe je niet alleen voor je baan of bedrijf, maar ook als persoon op zich. Of eigenlijk juist als persoon op zich. Je bent nooit uitgeleerd en je zult als persoon altijd blijven groeien. Want leren doe je niet alleen uit boeken, maar bijvoorbeeld ook door levenservaring op te doen.

Zie leren als een avontuur

Als leren op het eerste gezicht saai lijkt, probeer het leren dan als avontuur te zien. Het is jouw persoonlijke ontdekkingsreis naar wat jij allemaal kan, wie jij bent en wie jij graag zou willen zijn. Op deze manier is leren geen verplichting meer, maar een investering in jezelf en in je toekomst. Want als jij ergens goed in bent en op je plek zit, zal het leven je gemakkelijker afgaan en zul je lekkerder in je vel zitten.

Leren in een groep

Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Je kunt ook leren in een groep. Bijvoorbeeld in een studiegroep, waar je steun aan elkaar kunt hebben, elkaar een hart onder de riem kunt steken en elkaar kunt helpen als het even lastig is. Je kunt elkaar overhoren, op elkaar dingen oefenen en uittesten en samen praten over de onderwerpen waarover je aan het leren bent. Dit geeft niet alleen steun, het zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft en dat je weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vaak helpt het ook als je het samen doet, omdat je het leren niet uit kunt stellen als je je aan bepaalde afspraken moeten houden waar andere mee gemoeid zijn.

Leren leuk gaan vinden

Als je anders tegen leren aan gaat kijken en het gaat zien als een proces waar je baat bij hebt, zul je zien dat leren steeds leuker wordt. En het is nu eenmaal een feit dat dingen je makkelijker afgaan als je ze leuk vindt om te doen. Ook dat is weer een leerproces. Zie het leren dus niet als iets saais, maar zie het als jouw persoonlijke avontuur en groeiproces, en weet dat je met elk stapje groeit als persoon en sterker in je schoenen komt te staan.

TAGS: 

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

Chat openen
1
Kun je alles vinden?
Hallo, heb je nog vragen?

Als je wilt kan ik je persoonlijk adviseren via WhatsApp. Ik help je graag.

Groet!
Het Breinbrekersteam