Leermethodes: welke zijn er en welke sluit het beste bij je aan?

Posted

04 augustus 2023

Auteur

Jan Willem

Categorie

Reacties

0

Leermethodes: welke zijn er en welke sluit het beste bij je aan?

Leermethodes: welke zijn er en wat werkt voor jou?

Leren is niet voor iedereen makkelijk en zeker niet voor iedereen leuk. Maar er zijn verschillende leermethodes die je kunt gebruiken. Zo kan iedereen leren op de manier die het beste bij hem of haar past. Hieronder leggen we de verschillende leermethodes uit, zodat jij na het lezen van dit artikel precies weet welke leermethode het beste bij jou aansluit.

Wat is een leermethode?

Een leermethode is de manier waarop je iets leert. Deze methode wordt gevormd door je houding, je gedragingen en bepaalde gewoontes die je hebt. Al deze verschillende eigenschappen samen bepalen welke leermethode het beste bij jou past. De leermethode bepaalt uiteindelijk op welke manier jij bepaalde kennis en vaardigheden tot je zult nemen. Vanaf de twintigste eeuw is er veel onderzoek gedaan naar verschillende leermethoden, door onder andere David Kolb.

De vier leerstijlen van Kolb

Volgens David Kolb zijn er vier verschillende leerstijlen te onderscheiden. Zijn model is één van de meest populaire en meest gebruikte modellen om leerstijlen te analyseren. David Kolb onderscheidt de volgende leerstijlen: de doener, de dromer, de denker en de beslisser.

De Doener

Een doener is vooral gericht op ervaringen. De doener houdt van het opdoen van nieuwe ervaringen en van experimenteren. Hij zoekt vooral naar oplossingen voor bepaalde vraagstukken door simpelweg dingen uit te proberen. Te doen dus. Een doener past zich over het algemeen makkelijk aan nieuwe situaties aan en kan lastig stilzitten of niets doen.

De Dromer

Dromers kijken liever eerst even de kat uit de boom. Ze nemen de tijd voor hun beslissingen en zijn goed in het observeren van anderen. Voordat ze een beslissing nemen zorgen ze dat ze alle voors en tegens en mogelijk uitkomsten goed afgewogen hebben. Dromers kunnen een vraagstuk vaak goed vanuit meerdere invalshoeken benaderen. Ook dit zorgt ervoor dat hij wat langer de tijd nodig heeft om een beslissing te nemen.

De Denker

Een denker haalt zijn kennis het liefst uit boeken of uit wetenschappelijke onderzoeken. De denker is een echte theoreticus en analist. Denkers zijn heel goed in logisch nadenken en laten zich minder leiden door gevoel en emoties. De logica achter een vraagstuk is voor een denker dan ook vaak belangrijker dan de vraag of iets praktisch uitvoerbaar is.

De Beslisser

Een beslisser is heel goed in plannen maken en deze plannen vervolgens ook daadwerkelijk uitvoeren. Beslissers zijn vaak niet zo erg geïnteresseerd in abstracte theorieën, maar ze houden zich wel graag bezig met technische vraagstukken. Beslissers zijn goed in het doorhakken van knopen en zullen niet vaak twijfelen of op hun beslissing terugkomen. Ze hebben dan ook een grote mate van doorzettingsvermogen.

Manieren van leren

Volgens Dabid Kolb houdt leren in dat je ervaringen omzet in kennis, gedrag en vaardigheden. Deze drie bouwstenen vormen samen een competentie. De manier waarop je deze ervaringen omzet in kennis, gedrag en vaardigheden bepaalt welke leerstijl het best bij je past. Volgens Kolb zijn er vier vormen van leren, namelijk: doen, voelen, kijken en denken.

Onbewust heb je vaak twee voorkeuren voor manieren van leren, welke je van nature op zult pakken als je iets gaat leren. Deze twee voorkeuren bepalen je uiteindelijke leerstijl. Zo zal een denker eerder worden aangetrokken tot een combinatie van kijken en denken, terwijl een doener de voorkeur zal hebben voor voelen en doen.

Welke leerstijl past het beste bij mij?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je vaak van nature een al dan niet onbewuste voorkeur voor twee manieren van leren. Dit is iets wat je vanaf je geboorte mee hebt gekregen. Voor studenten kan deze voorkeur minder duidelijk zijn, omdat je als je nog op school zit hoe dan ook te maken zult krijgen met verschillende manieren van leren, die je allemaal toe moet passen en zult moeten ontwikkelen.

Het is wel heel handig als je weet welke leerstijl het beste bij jou past. Als je je bewust bent van welke manier van leren goed bij jou past, kun je hier namelijk zo optimaal mogelijk gebruik van maken. Op deze manier zul je makkelijker en sneller kunnen leren en dus veel tijd kunnen besparen. Daarnaast zul je ook makkelijker begrijpen hoe anderen leren als je goed op de hoogte bent van je eigen leervoorkeuren en welke leerstijlen er allemaal zijn. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in teamverband zult kunnen samenwerken.

Een leertest kan extra inzichten geven

Vaak heb je wel een idee welke stijl het beste bij je aansluit, als je eenmaal weet wat de verschillende stijlen inhouden. Als je nog niet goed weet welke leerstijl het beste bij jou past, zijn er diverse online tests die je kunt doen om erachter te komen welke stijl van Kolb het beste bij jouw persoonlijkheid zou moeten passen. Met zo’n leertest kom je er door het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen achter welke leermethode het beste bij jou past. Dit kan voor extra inzichten zorgen en het kan je helpen makkelijker en efficiënter te leren.

Houd rekening met je persoonlijke voorkeuren

Als je iets moet leren is het dus altijd goed om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren als het aankomt op het verwerken van de leerstof. Ben je erg visueel ingesteld? Dan kan het kijken of maken van afbeeldingen of video’s jou helpen iets beter te onthouden. Mensen die meer auditief zijn ingesteld, en dus liever luisteren, zullen graag luisteren naar de verhalen die hun leraar of een ervaringsdeskundige te vertellen heeft. Dit soort voorkeuren bepalen welke manier van leren het beste bij jou blijft hangen.

Welke leermethode is het beste?

Het is niet zo dat de ene manier van leren beter is dan de andere. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, en dat is helemaal prima. Het gaat er vooral om dat je gaat ontdekken welke leermethode het beste bij jou past, zodat je de lesstof makkelijker kunt verwerken en beter op zult slaan. Niet iedereen leert nu eenmaal op dezelfde manier en dit verklaart waarom de één beter afgezonderd in een rustige omgeving en uit een boek kan leren, terwijl de ander graag leert in het bijzijn van anderen en door dingen echt fysiek te doen.

TAGS: 

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

Chat openen
1
Kun je alles vinden?
Hallo, heb je nog vragen?

Als je wilt kan ik je persoonlijk adviseren via WhatsApp. Ik help je graag.

Groet!
Het Breinbrekersteam