Leren? Wat is daar het doel van?

Posted

17 april 2023

Auteur

Jan Willem

Categorie

Reacties

0

Leren? Wat is daar het doel van?

Als je aan leren denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan school, boeken en uren stampen om vervolgens een toets te moeten maken waar je op afgerekend wordt. En dit zijn niet per se dingen die we leuk vinden. Het begrip leren heeft daardoor voor veel mensen vaak een wat negatieve lading, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Leren kan ook leuk zijn en leren heeft niet te vergeten ook altijd één of meerdere doelen.

Leren is meer dan studeren

Om te beginnen is leren veel meer dan studeren en in de boeken duiken. Jezelf bepaalde gewoontes aanwennen, skills verbeteren, trainen voor een bepaalde sport, groeien op emotioneel vlak en jezelf blijven ontwikkelen zijn allemaal manieren van leren. Deze manieren van leren worden door veel mensen nog weleens over het hoofd gezien. Leren is dus veel meer dan alleen het verkrijgen van meer kennis over een bepaald onderwerp. Het is daarnaast ook het aanleren van een relatief permanente verandering in je gedrag.

Leren voor je studie

Als het gaat om leren voor je studie, komt het er natuurlijk wel vaak op neer dat leren betekent dat je extra kennis op doet. Kennis over een bepaald vak, een gebeurtenis, of een taal bijvoorbeeld. Ook het leren van bepaalde vaardigheden komt op school veel voor. Denk maar aan praktische vakken, zoals gym, tekenen, techniek en muziek. Ook bij vakken als wiskunde leer je bepaalde vaardigheden, namelijk op welke manier je een bepaalde som uitrekent of hoe je berekent hoe groot de kans is dat iets zal gebeuren. Maar wat is nu het doel van al dat leren?

Het doel van leren

Je vraagt je vast weleens af waarom je bepaalde dingen moet leren op school. Een hoop van wat je leert ga je in de toekomst immers vast helemaal niet meer gebruiken. In feite heb je hier ook gelijk in. Veel van de dingen die je op school geleerd hebt, zul je niet meer rechtstreeks toepassen in het dagelijks leven later. Maar dat wil niet zeggen dat je dat wat je geleerd hebt helemaal niet nodig hebt of dat je er niets aan hebt.

Door het vergaren van extra kennis en vaardigheden, vergroot je hoe dan ook je algemene kennis. Als je ooit op school geleerd hebt hoe je met bepaalde wiskundige vraagstukken om moet gaan, zul je later meer inzicht hebben in vraagstukken die hieraan gerelateerd zijn. Hetzelfde geldt voor vakken als scheikunde en natuurkunde. Je hebt het misschien niet direct nodig voor het beroep dat je later uit zult gaan voeren, maar de algemene kennis die je opgedaan hebt, helpt je de wereld om je heen beter te begrijpen en geeft je een streepje voor op anderen.

Of wat dacht je van taalkennis? Door te leren hoe de grammatica van een taal in elkaar steekt, zul je talen die erop lijken later ook gemakkelijker kunnen begrijpen en aan kunnen leren. Dit zijn dus allemaal indirecte voordelen van alles wat je vroeger geleerd hebt, waar je later profijt van kunt hebben.

Diploma’s brengen je verder

Daarnaast is het natuurlijk van belang om te leren, zodat je op school voldoendes haalt en later je diploma zult halen. Er wordt vaak gezegd dat een diploma maar een papiertje is, en ergens is dat natuurlijk ook wel waar, maar er wordt nu eenmaal wel waarde gehecht aan het behalen van de juiste diploma’s. Dit komt omdat door middel van een diploma goed meetbaar is welke kennis iemand heeft opgedaan. Ervaring kan soms voor vele malen meer kennis zorgen dan een opleiding die iemand ooit heeft volbracht, maar ervaring is veel minder duidelijk meetbaar.

Met een diploma kun je zwart op wit aantonen dat je over bepaalde kennis of vaardigheden beschikt. Dit is iets wat in het bedrijfsleven over het algemeen erg gewaardeerd wordt. Als de mensen binnen een bedrijf je nog niet kennen, moeten ze immers uitgaan van een eerste indruk, want ze weten niet hoe je werkt of hoe je je kennis toepast in de praktijk. Een diploma helpt dan altijd om aan te tonen wat je al geleerd hebt.

Het verschillen tussen leren en leerdoelen

Een leerdoel is uiteindelijke kennisniveau dat je wilt (of moet) bereiken. Het doel van leren is het overbruggen van het gat van daar waar je nu staat, tot daar waar je moet zijn om je leerdoel te behalen. Dat leren kan op allerlei verschillende manieren. Door kennis uit boeken te halen, door te kijken, te luisteren en vaak ook door zelf heel veel te oefenen. Ook de kennis die je uit boeken, video’s of andere media opdoet zul je vaak moeten herhalen om te zorgen dat je deze kennis zult kunnen onthouden.

Je bent nooit uitgeleerd

Voor wie niet kan wachten tot hij of zij klaar is met zijn opleiding en dus ook klaar is met leren: we moeten je helaas uit de droom helpen. Je zult altijd moeten blijven leren. Voor veel banen en beroepen is het gebruikelijk dat je jezelf regelmatig zult moeten bijscholen om bij te blijven en nieuwe kennis en technieken aan te leren.

Maar daarnaast zul je ook voor je plezier blijven leren, bijvoorbeeld als een nieuwe sport gaat beoefenen of aan een nieuwe hobby begint. Ook dan leer je weer nieuwe kennis en vaardigheden. Vaak wordt het alleen niet als leren gezien als het gaat om iets waar je zelf voor gekozen hebt. Als je besloten hebt dat je graag wil gaan tennissen of dat je zelf eens wilt proberen een meubelstuk in elkaar te maken, begin je aan iets dat je zelf leuk vindt. Maar ook dan ben je, vaak ongemerkt, volop aan het leren. Er komt dus nooit een einde aan en dat is maar goed ook, want door te blijven leren blijf je jezelf ontwikkelen.

Groeien door te leren

Door te leren, groei je dus in feite. Dit kan op allerlei verschillende vlakken zijn. Het kan om kennis gaan, om bepaalde vaardigheden, om fysiek uithoudingsvermogen, om mentale gesteldheid en om zelfkennis. Leren doe je dus in eerste instantie altijd voor jezelf. Het brengt je namelijk altijd een stukje verder en je zult nooit slechter worden van leren. Je kunt hooguit iets leren waar je vervolgens niets meer aan blijkt te hebben. In dat geval heb je toch maar weer mooi wat extra kennis en ervaring opgedaan.

TAGS: 

Breinbrekers begeleiding iets voor jouw zoon of dochter?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.

Chat openen
1
Kun je alles vinden?
Hallo, heb je nog vragen?

Als je wilt kan ik je persoonlijk adviseren via WhatsApp. Ik help je graag.

Groet!
Het Breinbrekersteam