Er is tegenwoordig overal ontzettend veel informatie beschikbaar. Op school, in boeken en tegenwoordig natuurlijk ook online. Maar hoe zet je al deze informatie nu het beste om in kennis waar je later weer iets mee kunt? Of in kennis die je nodig hebt om een toets te kunnen maken over een bepaald onderwerp?
Met onderstaande informatie en tips weet jij precies hoe je je het beste kunt voorbereiden op een toets en hoe je alle geleerde stof kunt omzetten in de kennis die je daarvoor nodig hebt. Want informatie krijgen is één ding, maar al deze informatie omzetten in de juiste kennis is weer iets heel anders.
Informatie en kennis zijn niet hetzelfde
Veel mensen denken dat informatie en kennis twee dezelfde begrippen zijn. Dit is echter een groot misverstand. Je kunt over een berg aan informatie beschikken, zonder deze om te zetten in bruikbare kennis. Informatie is dus nodig om kennis op te bouwen. En zonder informatie, zou er geen kennis zijn.
Kennis is dat wat je weet en ook wat je toe kunt passen. Je kunt kennis dan ook zien als geïntegreerde, toepasbare informatie, waarvan je weet hoe je deze kunt gebruiken. En dat is precies wat je nodig hebt om een toets te maken. En natuurlijk ook het doel van leren op zich. Informatie moet dus eerst verwerkt worden, voordat je deze gegevens om kunt zetten in kennis.
Informatie omzetten naar kennis
Om over voldoende kennis te beschikken om een toets te maken voor een bepaald vak of over een bepaald onderwerp, moet je er dus voor zorgen dat informatie wordt omgezet naar kennis Hiervoor heb je diverse informatievaardigheden nodig. Ook later in je leven zul je deze vaardigheden nog nodig hebben, want bewust of onbewust zul je altijd bezig blijven informatie om te zetten naar kennis. Informatievaardigheden kunnen worden onderverdeeld in zes afzonderlijke stappen. Als je deze stappen consequent volgt, zal informatie omgezet worden naar kennis die je kunt toepassen bij het maken van een toets.
Stap 1: Formuleren van het probleem
Om te beginnen moet je voor jezelf duidelijk hebben wat je precies gaat leren of onderzoeken. Wat weet je allemaal al? Stel zoveel mogelijk kernvragen op die belangrijk zijn voor dit onderwerp. Welke informatie hoort bij het onderwerp en wat niet? Door dit te oefenen, zul je merken dat je steeds beter wordt in het bepalen van wat de informatiebehoefte is.
Stap 2: Bepaal je zoekstrategie
Als je weet wat je precies gaat leren en onderzoeken, is het tijd om voor jezelf te bepalen op welke je dit gaat leren. Als je nog extra informatie op gaat zoeken, welke zoektermen ga je dan gebruiken? Ga je vooral veel lezen? Of onthoud jij dingen beter door vooral te doen en te oefenen? Probeer eens wat verschillende manieren uit, dan zul je vanzelf leren welke manieren voor jou het beste werken.
Stap 3: Werving en selectie
Vaak zijn er verschillende bronnen waaruit je informatie kunt halen. Zoals bijvoorbeeld boeken, opdrachten, video’s, internet en natuurlijk de lessen van je docent. Zorg er altijd voor dat de informatie die je gebruikt betrouwbaar is. Je schoolboeken en lesstof zijn natuurlijk altijd goed. Maar wil je gebruik maken van aanvullende informatie, dan kan het verstandig zijn bij je docent na te vragen of de door jou gevonden informatie betrouwbaar is.
Stap 4: Het verwerken van informatie
Nu je over alle informatie beschikt, is het tijd om deze informatie te gaan verwerken, oftewel om te zetten naar kennis. Zoek binnen alle informatie die je tot je beschikking hebt naar antwoorden op vragen. Op deze manier maak je als het ware een samenvatting met daarin de antwoorden op een aantal kernvragen met betrekking tot het onderwerp.
Stap 5: Informatie vormgeven
Je hebt nu op een aantal belangrijke vragen antwoord gegeven. Door al deze informatie weer vorm te geven, zorg je dat het beter te visualiseren en te onthouden is. Bovendien kun je het op deze manier gemakkelijk met iemand delen. Dit kun je doen door alle verwerkte informatie in een verslagvorm op te schrijven, of er een presentatie van te maken. Als je goed over het onderwerp kunt vertellen, beschik je immers over kennis. Je verwerkt op deze manier als het ware de informatie nog een tweede keer.
Stap 6: Evaluatie
Als je de vijf bovenstaande stappen doorlopen hebt, wordt het tijd om je leerproces te evalueren. Je wilt immers steeds beter worden in het omzetten van informatie naar kennis, toch? Vind je dat je logisch te werk bent gegaan? Heb je de juiste informatie tot je genomen op een manier die voor jou goed werkt? Of valt hier wellicht nog verbetering in aan te brengen? Door elke keer weer op deze manier naar je eigen leerproces te kijken, zullen je informatievaardigheden steeds beter worden.
Kan iedereen gebruik maken van dit stappenplan?
Bovenstaande stappen zijn handig voor iedereen die informatie om wil zetten in kennis. Of dit nu gaat om lesstof op school, of om een onderzoek dat je zelfstandig uitvoert, bijvoorbeeld voor een werkstuk, scriptie, of later voor je baan of eigen bedrijf. Deze stappen kunnen in al die gevallen worden toegepast en je zult merken dat je steeds beter zult worden in het verwerken van informatie naarmate je dit stappenplan vaker gebruikt.
Hulp nodig? Schakel studiebegeleiding in
Lukt het je zelf niet om met deze informatievaardigheden aan de slag te gaan en om informatie om te zetten in bruikbare kennis? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van studiebegeleiding. Bij goede studiebegeleiding is er veel ruimte voor individuele aandacht, zodat jij aan de slag kunt met jouw uitdagingen. Niet iedereen loopt namelijk tegen dezelfde vraagstukken aan tijdens het studeren.
Studiebegeleiding kan je helpen informatie op de juiste manier om te zetten in kennis. Na enige tijd kun je vervolgens zelfstandig verder aan de slag gaan met de handvatten die je tijdens de studiebegeleiding gekregen hebt. Dit is dus niet alleen goed voor je schoolresultaten, maar ook in je verdere toekomst kun je hier nog heel veel aan hebben. Het aanleren van de juiste informatievaardigheden is dus in feite een investering in jezelf en in je eigen toekomst.